Které éterické oleje mohou zmírnit úzkost?

Které éterické oleje mohou zmírnit úzkost?

Zahrnujeme produkty, o kterých si myslíme, že jsou užitečné pro naše čtenáře. Pokud si nakoupíte odkazy na této stránce, můžeme získat malou provizi. Tady je náš proces.

éterické oleje jsou vonné kapaliny, které výrobci pocházejí z rostlin, květin a ovoce. Výzkum naznačuje, že aromaterapie některými éterickými oleji může pomoci podpořit relaxaci a zmírnit úzkost.

V tomto článku diskutujeme o některých z nejlepších éterických olejů, které vyzkoušejí úzkost a důkazy podporující jejich použití.

Také pokrýváme, jak používat éterické oleje, míchání oleje, rizika a úvahy a kdy navštívit lékaře pro úzkost.

Bergamot Orange

Bergamot Orange Esencial Oil pochází ze stromu citrusové bergamie. Producenti extrahují olej tím, že stiskněte kůru pomerančů. Bergamot Orange je populární aromaterapeutický olej pro zmírnění úzkosti.

Podle jednoho systematického přezkumu z roku 2015 má vdechování pomerančového éterického oleje bergamot účinek u potkanů. Studie z roku 2013 také zjistila, že ve srovnání s inhalační vodní párou se aromaterapie s oranžovým éterickým olejem bergamot snížila úzkost u lidí na menší chirurgii.

Řada esenciálních olejů Bergamot je k dispozici pro nákup online.

Hemomile

Heřmánek je bylinková bylina. Výrobci používají destilaci páry k extrakci ovocného, ​​sladkovějícího éterického oleje z květin této rostliny.

Podle Národního rakovinného institutu zkoumala dvoutýdenní klinická studie účinky masáže s římským heřmánkovým olejem u lidí s rakovinou. Studie zjistila, že masáž s tímto zředěným olejem pomohla snížit úzkost a další příznaky více než samotná masáž.

Lidé si mohou koupit římské heřmánné éterické oleje online.

Clary Sage

Clary Sage je léčivá bylina, o které se mnoho lidí domnívá, že má nemovitosti rezující úzkosti.

Malá studie z roku 2013 prozkoumala účinky éterického oleje u 34 žen s inkontinencí moči. Účastníci inhalovali buď Clary Sage, Lavender nebo mandlové éterické oleje, zatímco prošli vyšetření močového měchýře.

Studie zjistila, že ve srovnání s těmi, kteří vdechovali levandulové a mandlové éterické oleje, účastníci, kteří vdechovali olej Clary Sage, zaznamenali významné snížení krevního tlaku a respirační frekvence.

Vědci dospěli k závěru, že vdechování oleje Clary Sage může pomoci člověku při vyšetřování močového měchýře pomoci.

Mnoho produktů obsahujících esenciální olej Clary Sage je k dispozici pro nákup online.

levandule

LaVandula angustifolia je fialová kvetoucí rostlina s voňavou vůní. Aromaterapisté běžně používají éterické oleje z levandule, prohlašují, že mají protizánětlivé, svalové relaxování a úzkostné vlastnosti.

Podle přezkumu z roku 2017 několik klinických studií naznačuje, že aromaterapie levandulovým olejem může pomoci snížit úzkost před chirurgickým zákrokem a kosmetickými postupy a během pobytu v jednotce intenzivní péče.

Autoři však také zdůraznili omezení současné důkazní základny.

Mnoho produktů éterického oleje levandule je k dispozici pro nákup online.

Lemon

éterický olej z citronové kůry nebo listů má bohatou citrusovou vůni.

Systematický přehled z roku 2015 zjistil, že bludiště u potkanů ​​a myší naznačují, že expozice citronovému oleji může mít u těchto zvířat účinek úzkosti.

Autoři přezkumu však také říkají, že další studie zjistila, že nepřetržitá expozice citronového oleje měla u zvířat opačný účinek a může způsobit stresující reakci.

Takže pro lidi může být nejlepší používat citronový olej v nižších dávkách nebo k kratší dobu.

Rovněž stojí za zmínku, že citrusové éterické oleje zvyšují citlivost na sluneční světlo. Osoba by měla chránit svou pokožku před veškerým sluncem při použití citronového éterického oleje.

Řada citronových éterických olejů je k dispozici pro nákup online.

Neroli

Neroli éterický olej nebo esenciální olej z pomerančového květu, pochází z hořkého pomerančového stromu nebo citrusového aurantia. Výrobci obvykle extrahují olej z květů tohoto stromu.

Vůně oleje je sladká a citrusová a může mít úzkostné vlastnosti. Systematický přezkum z roku 2015 poznamenává, že výzkum naznačuje, že aromaterapie s olejem Neroli má uklidňující účinek a může pomoci léčit nespavost.

Lidé si mohou koupit esenciální oleje Neroli online.

Rose

Některé studie na zvířatech naznačují, že éterické oleje z květin růžových rostlin mohou být prospěšné pro úzkost.

Podle systematického přezkumu z roku 2015, konfliktní testy a bludiště u myší naznačují, že éterický olej z růžových centifolií a růžového damascenu může mít u těchto zvířat účinek nebo relaxační účinek úzkosti.

Přezkum však uvádí, že výsledkem různých studií myší je v rozporu s těmito zjištěními.

Několik éterických olejů z Rose je k dispozici na nákup online.

ylang-yylang

ylang-yylang éterický olej pochází z květin stromu Cananga odorata. Mnoho aromaterapistů věří, že olej Ylang-Elang může pomoci snížit stres a úzkost.

V malé studii z roku 2015, která zahrnuje 34 sester, vědci zjistili, že aromaterapie s Ylang-Elang neměla významný vliv na úzkost, ale zlepšila sebevědomí účastníků.

Lidé si mohou koupit esenciální oleje ylang-ylang online.

Ostatní éterické oleje

Americká vysoká škola věd o zdravotní péči doporučují některé další éterické oleje pro zajištění úzkosti a zvedání nálady.

Ačkoli existuje jen málo vědeckých důkazů na podporu těchto tvrzení, někteří lidé mohou považovat aromaterapii s těmito oleji prospěšnými.

Tyto éterické oleje zahrnují:

  • Basil
  • Geranium
  • Grapefruit
  • Lime
  • Sandalwood
  • Sweet Orange

Jak používat éterické oleje

éterické oleje jsou velmi čisté, koncentrované oleje. Mnoho z těchto olejů je toxické, takže by je člověk neměl požívat.

Většina výrobců doporučí zředit éterické oleje nosným olejem, jako je olivový olej nebo sladký mandlový olej. Před použitím štítku si vždy přečtěte štítek a pečlivě postupujte podle pokynů pro zředění oleje.

Osoba může také chtít zvážit provedení záplaty před nanesením éterických olejů na kůži nebo tkaniny. Někteří mohou skvrnit nebo způsobit podráždění kůže nebo alergickou reakci.

Existuje několik různých způsobů, jak může člověk používat zředěné éterické oleje, například:

  • Použití olejů ve speciálních difuzzorů
  • Použití Oleje na tkaniny a měkké nábytek, jako jsou podestýlky, polštáře nebo polštáře
  • Masírování olejů do kůže>

    míchání oleje

    Osoba může chtít experimentovat s mícháním éterických olejů, aby vytvořila různé vůně a efekty.

    Například člověk může zkusit smíchat bergamot, kadidlo a levandulové éterické oleje s nosným olejem. Další možností směsi je míchat Bergamot, Lavender a Ylang-Elang oleje s nosným olejem.

    Podle jednoho přezkumu z roku 2015 inhalační aromaterapie se směsí esencí Rose a levandule pomohla snížit úzkost ve skupině studentů ženských vysokoškolských studentů.

    Rizika a úvahy

    Čisté éterické oleje jsou vysoce koncentrované a mnoho z nich je potenciálně toxické. Z tohoto důvodu je nezbytné je před použitím zředit v nosném oleji. Výrobci obvykle poskytují rady o tom, jak nejlépe zředit éterický olej.

    Zředění oleje snižuje pravděpodobnost, že dráždí kůži, oči nebo plíce člověka. Osoba by nikdy neměla na kůži nebo očí nakládat nezředěné éterické oleje.

    Příznaky podráždění kůže nebo alergická reakce na éterický olej mohou zahrnovat:

  • skvrna skvrny
  • Itching
  • Pain
  • Redness

Před nanesením zředěného éterického oleje na kůži je obecně nejlepší jej vyzkoušet na malé skvrně kůže. Pokud dojde k reakci, vyčistěte pokožku mýdlem a teplou vodou a přestaňte používat olej.

Někteří lidé mohou zjistit, že éterické oleje mohou pomoci podpořit relaxaci a zmírnit stres.

Chronická úzkost však může mít škodlivý účinek na duševní i fyzické zdraví člověka. Pokud úzkost způsobuje významnou úzkost nebo narušení každodenní rutiny člověka, možná si přeje zvážit návštěvu lékaře.

Příznaky úzkosti mohou zahrnovat:

  • Obtížnost spánku
  • Podrážděnost
  • Svazové napětí
  • Veřejná místa
  • Chtěla zůstat doma
  • Problémy s koncentrací

Existuje mnoho zásahů, které mohou člověku pomoci zvládnout úzkost, včetně:

  • Psychoterapie, jako je poradenství a kognitivní behaviorální terapie
  • Léky
  • Relaxační techniky, jako je meditace, všímavost a jóga
  • Podpůrné skupiny
  • Změny životního stylu, jako je vyhýbání se stresu a pravidelné cvičení

shrnutí

Esenciální oleje jsou vonné kapaliny, které výrobci extrahují z širokého rozsahu rostlin. Mnoho lidí zjistí, že aromaterapie s určitými éterickými oleji může pomoci podpořit relaxaci a zmírnit stres a úzkost.

Většina vědeckých důkazů na podporu vlastností esenciálních olejů na podporu úzkosti pochází ze studií na zvířatech. Aby se tato zjištění potvrdila a lépe porozuměla, musí vědci provádět více rozsáhlých studií u lidí.

Při používání éterických olejů je nezbytné je nejprve zředit ve vhodným nosném oleji. Oleje mohou někdy způsobit podráždění pokožky nebo alergické reakce, takže je by je měl člověk vyzkoušet na malé skvrně kůže, než je aplikuje na větší oblasti.

  • Duševní zdraví
  • Úzkost/stres
  • Doplňková medicína/Alternativní medicína

Lékařské zprávy dnes dietonus lze nalézt v lékárně mají přísné pokyny pro získávání a pokyny pro získávání a čerpá pouze z recenzovaných studií, akademických výzkumných institucí a lékařských časopisů a asociací. Vyhýbáme se používání terciárních odkazů. V každém článku propojujeme primární zdroje – včetně studií, vědeckých odkazů a statistik – a také je uveďte v sekci zdrojů v dolní části našich článků. Další informace o tom, jak zajistíme, že náš obsah je přesný a aktuální, se můžete dozvědět čtením naší redakční zásady .

Contents