Minden normális embernek több hónapos pihenésre és rehabilitációra lenne szüksége

Minden normális embernek több hónapos pihenésre és rehabilitációra lenne szüksége

2021. február 11-ig

Clean Beauty 101: Átfogó útmutató

Írta: Jessica Migala 2021. január 29

Kalifornia betiltja a 24 mérgező vegyi anyagot a testápolási termékekből: Mit kell tudni

A szövetségi erőfeszítésekért harangozó állam Kalifornia most lett az első az országban, amely betiltott bizonyos vegyi anyagokat a kozmetikai és testápoló összetevőkből. . .

Írta: Rachel Jacoby Zoldan 2021. január 11

Milyen előnyei vannak a halolajnak a haj számára?

Ha több egész halat eszik omega-3 zsírsavakkal, az erősítheti a tincseit, de korlátozott bizonyíték áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy a halolaj tabletták is ezt teszik.

Írta: Jessica Migala 2020. december 9

Mi az az arcjóga? Ezenkívül 5 gyakorlat, amelyet otthon is kipróbálhat

Ahogyan az edzőterembe járás is formában tartja a testet, ezek a jóga által ihletett gyakorlatok állítólag tónusossá teszik az arc izmait, hogy megőrizzék megjelenését. . .

Írta: Moira Lawler 2020. október 13

7 egyszerű otthoni hack az egészséges bőrért

A legjobb arcbőr elérése érdekében tekints túl a hiúságod bőrápoló termékekkel való feltöltésén, és hívd be az egészséges bőrápolási szokásokat mindennapi életedbe.

Írta: Moira Lawler 2020. október 9

A kollagén 8 lehetséges egészségügyi előnye – és 1 dolog, amit nem tehet

A bőrtől és a csontoktól a bélrendszerig és még sok másig – íme, hogyan javíthatja a divatos étrend-kiegészítő egészségét és jólétét.

Írta: Jessica Migala 2020. szeptember 8

20 módszer a kollagén megőrzésére és növelésére az arcban

Több kollagén kevesebb ráncot és sima, emelkedett bőrt jelent. Itt vannak az aktuális termékek, az irodai kezelések és az életmódbeli szokások, amelyeket be kell gyakorolni. . .

Írta: Jessica Migala 2020. augusztus 28

Psoriasis vagy ekcéma? Az új fájdalommentes teszt megmondja

A biopsziákkal ellentétben a szalagcsíkok minimális kényelmetlenséget okoznak, és nem okoznak hegesedést.

Becky Upham 2020. augusztus 10"

Hosszú arany tincseivel és vésett izmaival Kevin Sorbo tökéletesen megtestesítette a görög félistent, emberfeletti erővel a Hercules című szindikált televíziós sorozatban az 1990-es években. Amikor azonban Herkules megmentette a falusiakat a szörnyektől és más istenektől, Sorbo, a halandó agyvérzések sorozatát szenvedte el, amelyek hatással voltak a látására, egészségére és igen, az erejére is.

Sorbo most először beszél egészségügyi válságáról új könyvében: True Strength: My Journey from Hercules to Mere Mortal and How Nearly Dying Saved My Life. Az 52 éves, akkor 38 éves színész először 1997-ben érzett fájdalmat, fájdalmat, bizsergést és hideg érzést a bal karjában, miközben a Kull, a hódító című filmet reklámozta. Bár aggódott, az orvosai kevésbé.

„Több orvos is meglátogatott, de nem hitték el, hogy ez komoly. Még egy racionálisnak tűnő magyarázatot is kaptam, mivel nemrég megsérült az ulnaris idegem – a vicces csont – mondta Sorbo az Amerikai Neurológiai Akadémia betegek és gondozók számára készített folyóiratának, a Neurology Now-nak.

Aggodalmait eloszlatva Sorbo visszatért a rutinjához, beleértve a megerőltető edzéseket is. Ám egy nap súlyemelés közben égető fájdalmat érzett a bal vállában, amit egy izomrándulás miatt vett át. Sorbo gyorsan időpontot egyeztetett csontkovácsával, aki megroppantotta a nyakát, hogy enyhítse a nyakában és a vállában lévő feszültséget.

Hazafelé Sorbo szédült, látása homályos volt, és zümmögést tapasztalt a fejében. Másnap reggel elmosódott volt a beszéde, és nehezen járt. Sorbo ezúttal a kórházba ment, ahol az orvosok megállapították, hogy a vállánál aneurizma van, amely megzavarta a vér áramlását a karjába.

„Úgy látszik, az aneurizma már egy ideje vérrögöket termel. Az egész karomon eltömődések voltak, amitől az ujjaim hidegek, bizsergőek és zsibbadtak” – mondta Sorbo.

Valójában Franklin Moser, M. D., a Los Angeles-i Cedars-Sinai Medical Center neurológusa azt mondta, hogy Sorbo két fő artériája közül az egyik teljesen elzáródott. Moser egy nem szokványos kezelést javasolt, amelynek során platina tekercseket helyez az aneurizma köré, hogy semlegesítse azt.

“Elmagyarázta, hogy a vér megalvad a tekercsek körül, és hozzátapad az aneurizma falához” – mondta Sorbo. „A spirálrögök egy új artériás falat képeznének, amely lehetővé tenné a vér normális átáramlását a területen. ”

A rejtélyes betegség megoldódott

A beavatkozás után Sorbo orvosa megdöbbentő hírekkel szolgált. Az MRI eredményei azt mutatták, hogy három különböző stroke-ot kapott, amelyek szédülését és fájdalmait okozták.

– Három agyvérzésed volt, Kevin. Három. Ez nem fejfázás. Minden normális embernek több hónapos pihenésre és rehabilitációra lenne szüksége. Nagyon szerencsés vagy, hogy mászkálsz. Sokkal rosszabbul is hagyhattak volna, akár meghalhattak volna” – mondta az orvos, ahogy Sorbo visszaemlékezett a True Strength című sorozatban.

Mivel azonban az agyvérzés okát, az aneurizmát kezelték, orvosa úgy érezte, már nem fenyegeti egy újabb szélütés veszélye.

Sorbo aneurizma-guta kombója egy kis orvosi csodává tette. Orvosa szerint körülbelül egy a 75 millióhoz az esélye annak, hogy valaki az ő életkorában és fizikai állapotában agyvérzést és aneurizmát is átéljen.

Az utóhatások kezelése

Sorbónak még hetekig szédült és hányingere volt, miután kiengedték a kórházból; orvosai azt mondták neki, hogy ez akár három hónapig is eltarthat. Amikor visszatért a Herkules forgatásába, bármit érzett, csak nem emberfeletti karakterét.

„Úgy éreztem, egyik napról a másikra átváltoztam egy fiatalos, gondtalan csajból olyan valakivé, akinek meg kell ragadnia a székek támláit és a pultokat egy fárasztó, öt méteres fürdőszobába való utazáshoz” – mondta Sorbo a Neurology Now-nak. Az agyvérzés előtti 12 órás munkanapjai most egyszerre csak néhány elkeserítő órára korlátozódtak.

Attól tartva, hogy gyengének tűnik a hollywoodi rivaldafényben, Sorbo titokban tartotta állapotát. „A tévés karakterem legyőzhetetlen volt, így nem tűnhetek túl sebezhetőnek. Természetesen magánszemély vagyok, így ez nekem bevált” – árulja el a True Strength című könyvében.

Sorbo felépülése hosszú és lassú folyamat volt. „Két év poklot éltem át, mielőtt újra önmagamnak éreztem magam” – mondta Sorbo. „Depressziós és frusztrált voltam, és rossz hozzáállásom volt. ”

Érzései, mint kiderült, teljesen normálisak a stroke-os betegek számára. „A depresszió nagyon gyakori, de viszonylag nem diagnosztizált utóhatása a stroke-nak” – magyarázta a Neurology Now című folyóiratban Robert Brown, M. D., a Rochester állambeli Mayo Clinic neurológiai osztályának elnöke. „A depresszió és a szorongás, amelyek gyakran együtt fordulnak elő, nagyon jól kezelhető tünetek. Általában gyógyszeres kezeléssel vagy pszichoterápia és gyógyszeres kezelés kombinációjával javíthatók. ”

Sorbo pszichoterapeutával és akupunktőrrel dolgozott, hogy konstruktív módon kezelje negatív érzelmeit. Jelenleg aktív életet él feleségével és három gyermekével, bár továbbra is karban maradó fájdalmat és időnként migrént tapasztal, és van egy vakfolt a látásában.

„A betegségem olyan különlegessé tett, amit soha nem akartam és bioretin gyakori kérdések nem is számítottam rá” – mondta Sorbo. – Nem vagyok Herkules; Egyszerű halandó vagyok emberi korlátokkal és problémákkal. De elhatároztam, hogy többé nem viselkedek áldozatként. ”

A fénykép forrása: WENN. com

Iratkozzon fel Szívegészségügyi Hírlevelünkre!

A legújabb a Stroke-ban

A szélütést túlélőknek nagyobb az öngyilkosság kockázata

Azok az emberek, akik túlélik a stroke-ot, több mint kétszer nagyobb valószínűséggel kísérelnek meg öngyilkosságot, és sokkal nagyobb valószínűséggel halnak meg öngyilkosság következtében, mint azok, akik öngyilkosságot követnek el. . .

Írta: Lisa Rapaport 2021. március 31

A mobil stroke-os egységek gyorsabb ellátást és kevesebb fogyatékosságot eredményeznek a stroke-os betegek körében

Egy új tanulmány kimutatta, hogy a mobil stroke-egységgel kezelt stroke-betegek több mint fele három hónap után teljesen felépült, szemben a 43-mal. .

Írta: Ashley Welch 2021. március 24

A fekete és spanyol nőknél nagyobb a súlyos stroke kockázata, mint a fehér nőknél

Még ha figyelembe vesszük a stroke súlyosságát, típusát, életkorát és krónikus egészségügyi állapotait is, az idősebb fekete és spanyol nők kevésbé valószínűek, hogy túlélik a stroke-ot. . .

Írta: Lisa Rapaport 2021. március 23

A tanulmány megállapította, hogy a fekete amerikaiaknak van a legmagasabb hosszú távú stroke-halálozási aránya az országban

Ahhoz, hogy megértsük, miért, a kutatóknak túl kell tekinteniük az egészségügyön.

Írta: Kaitlin Sullivan 2021. március 23

Növényi alapú étrend a stroke kockázatának csökkentésével, de csak akkor, ha ragaszkodsz az egészséges ételekhez

A hús kiiktatása az étrendből nem feltétlenül csökkenti az agyvérzés valószínűségét, ha a vegetáriánus étkezések általában cukros italokat, fehér kenyeret tartalmaznak. . .

Írta: Lisa Rapaport 2021. március 19

Sok spanyol ajkú amerikai szélütést túlélő nem részesül kezelésben az ismétlődő stroke megelőzése érdekében

A legtöbb spanyol ajkú amerikai stroke-túlélő tudja, mikor vannak olyan kockázati tényezők, mint a magas vérnyomás, emelkedett koleszterinszint vagy 2-es típusú cukorbetegség. . .

Írta: Lisa Rapaport 2021. március 10

Távorvoslás a stroke gondozásához és rehabilitációjához

Míg a COVID-19 világjárvány megnövelte a távorvoslás alkalmazását a stroke-ellátásban, ennek egy változata, az úgynevezett telestroke évtizedek óta létezik.

Írta: Kaitlin Sullivan 2020. november 17

Hőguta és hőkimerülés: mi a különbség?

Mindkét hővel összefüggő betegség azonnali kezelést igényel, de különböző módon hatnak a szervezetre.

Írta: Kaitlin Sullivan 2020. augusztus 19

Afázia a koronavírus-járvány idején

Mi történik a beszéddel és a nyelvi helyreállítással a COVID-19 válság idején?

Szerző: Jordan M. Davidson 2020. június 30

7 híresség, aki afáziában szenvedett

Néhány híres arc nyelvi képességének hirtelen elvesztését tapasztalta. Ismerje meg, hogyan élték át ezeket a hírességeket az afázián.

Szerző: Jordan M. Davidson 2020. június 25"

CSÜTÖRTÖK, 2011. december 8. – Ahogy az ünnepi klasszikus mondja: „Ez az év legcsodálatosabb időszaka”, és Stieg Larsson Millenium triológiájának rajongói számára mi sem lehet igazabb.

Lisbeth Salander, a svéd könyvsorozat harci csizmát viselő, átlyukasztott, kifúrt antihősnője december 21-én végre a mozikba vonul A sárkánytetováló lány debütálásával, a várva várt első részével. az amerikai filmek közül (A svéd adaptáció 2009-ben jelent meg).

Amióta a Larsson-könyv 2008-ban először került a polcokra, és azonnal nemzetközi jelenséggé vált, a sorozat rajongói azon vitatkoznak, hogy a számítógép-hacker-hősnőnek van-e olyan feltáratlan egészségügyi állapota, mint az autizmus vagy az antiszociális személyiségzavar. Mások azzal érvelnek, hogy Lisbeth-tel nincs lelkileg semmi baj; csak szenved a nagyfokú kurvaságtól.

Az ügy megoldása érdekében vezető pszichológusokat kértünk fel Lisbeth Salander diagnózisára a három könyvből álló sorozatban feltárt viselkedése és személyes adatai alapján. Íme, mit kell mondaniuk.

És a diagnózis…

„Valószínűleg a poszttraumás stressz zavar (PTSD)” – mondja Robin Rosenberg, Ph. D., a kaliforniai Stanford klinikai pszichológusa és a The Psychology of the Girl with the Dragon Tattoo című könyv társszerkesztője. Lisbeth gyermekkora és serdülőkora során sok traumát él át, többek között tanúja volt annak, ahogy apja testileg és érzelmileg bántalmazza az anyját, valamint orvosával, Dr. Teleboriannal a gyermekpszichiátriai kórházban.

„Számos módot mutat be, ahogy élete a traumákra adott válaszok köré szerveződik egészen fiatal korától kezdve” – jegyzi meg David Palmiter, Ph. D. klinikai pszichológus a Scrantonban, Pennben. , és a Working Parents, Thriving Families: 10 Strategies that Make a Difference című könyv szerzője.

A Mentális zavarok diagnosztikai és statisztikai kézikönyve – Negyedik kiadás szerint a PTSD-t háromféle tünet jellemzi, amelyek trauma után jelentkeznek: a trauma újraélése, tartós elkerülés vagy érzelmi zsibbadás, valamint fokozott fiziológiai izgalom.

Rosenberg megjegyzi, hogy Lisbeth a könyvsorozat során mindegyik tünetet megmutatja. A második és a harmadik könyvben Lisbeth gyermekkori otthoni és gyermekpszichiátriai bántalmazásának flashbackjein keresztül éli át a traumát.

Ami a tartós elkerülést vagy az érzelmi zsibbadást illeti? Jelölje be. Lisbeth apátiája vagy mások iránti figyelmen kívül hagyása a PTSD második tünete közé tartozik. „Úgy tűnik, nem élvez sok tevékenységet, érzelmileg zsibbadtnak és elszakadtnak tűnik a többiektől, ami érthető gyermekkorában, amikor édesanyjával élt, és kamaszként Dr. Teleborian gondozása alatt állt” – magyarázza Rosenberg.

Valójában Lisbeth hajlamos elhatárolódni a traumától általános válasz. “Ezt deperszonalizációnak hívják, és alapvetően ez az, ahol ha jobban jelen vagy önmagadban, többet szenvedsz” – mondja Palmiter. „Ha külön vagy, akkor nem fog annyira fájni. ”

Végül, a megnövekedett fiziológiai izgalom bizonyítja, hogy könnyen megdöbben, krónikusan ingerlékeny, és túlzottan éber a fenyegetésekre, ami Lisbethre is igaz, mondja Rosenberg.

Biztos vagy benne, hogy ez nem antiszociális személyiségzavar?

Míg Lisbeth figyelmen kívül hagyása mások érzéseivel, ingerlékenységével vagy agresszivitásával, valamint a lelkiismeret-furdalás hiánya az antiszociális személyiségzavar (ASPD) árulkodó jelének tűnhet, van egy jellemző, amely ellentétes ezzel a diagnózissal.

„Megmutatja a törődésre és a kedvességre való képességet, és ezt nem gyakran gondolják olyasminek, ami [az antiszociális személyiségzavarban szenvedő] megtenné” – magyarázza Palmiter. „Emellett a viselkedése nagy része a traumára adott alapvető válasznak tűnik. ”

Lisbeth agressziójának valószínűbb magyarázata az, hogy „passzívból aktívvá változik”, egy védelmi mechanizmus pszichológiai kifejezése. „Ilyenkor nagyon eltúlzott, túlzottan reagál a passzív és túlterhelt érzésére” – mondja Palmiter. „Tehát ez az a fajta gondolkodás, amikor „nem fogom tehetetlennek érezni magam miattad”. El foglak pusztítani és uralkodni fogok rajtad. ’”

Ismerős? Lisbeth reakciója, amikor gyámja, Nils Bjurman megerőszakolta, jól mutatja ennek a védekező mechanizmusnak az erejét: rögzíti a cselekményt, majd azzal fenyegetőzik, hogy nyilvánosan bemutatja, hacsak nem ruházza át a birtoka felett. Később Lisbeth tovább megy, és állandó emlékeztetőt hagy Bjurman testén aljas viselkedéséről.

Elég tisztességes, de mi a helyzet az Asperger-kórral?

Sok rajongó régóta feltételezi, hogy ügyes számítógépes ismeretei és érzelmi kapcsolatainak hiánya miatt Lisbeth egyszerűen az autizmus spektrumába esik.

„Az autizmussal küzdő emberek nehezen tudnak belemenni mások fejébe, hogy elképzeljék, milyen lenne valaki más helyében lenni” – magyarázza Rosenberg. „Noha Salander nincs tekintettel a társadalmi konvenciókra, és nem tesz erőfeszítéseket, hogy megnyugtassa az embereket, nagyon jól megérzi, mi okozza másoknak a ketyegést. Tudja, hogyan kell motiválni az embereket, és tudja, hogyan érzik magukat az adott helyzetekben. Tehát ezek a diagnózisok nem stimmelnek. ”

Hogyan kell kezelni Lisbeth betegségét

Tehát van egy tekintélygyűlölő, antiszociális, introvertált, esetleg erkölcstelen nő, aki több traumát élt át huszonvalahány évében, mint a legtöbben egy életen át; És most?

„Nagyon nehéz lenne kezelni” – fogalmazott Palmiter egyértelműen. „Az én elméletem az, hogy ez sok munkát igényelne. Nagyon valószínűtlen, hogy egyedül folytatná ezt. De ha megtette, vagy kényszerítették rá, úgy érzem, lehetne rajta segíteni. ”

Míg Palmiter kognitív viselkedésterápiát ír elő, hogy bizalmat építsen az orvos és a páciens között, majd később megtalálja a módját a múltbeli traumák apránkénti kezelésére, megjegyzi, hogy minden kezelésnek számos veleszületett kihívása lenne: „És természetesen van a terapeuta számítógépének feltörése. ”